Blog Listem

Sayfalar

Bu Blogda Ara

17 Mayıs 2010 Pazartesi

ZEMİN ISLAHI

ZEMİN ISLAH YÖNTEM VE ŞEKİLLERİ:
TEMEL KAZIKLARI
Temel kazıkları genel olarak zemin üzerinde oluşan yükün zayıf zeminden yeterli taşıma kapasitesine sahip sağlam zemine transferi ve drenaj için kullanılmaktadır. Uygulama metoduna bağlı olarak; çakma kazık, fore kazık, CFA kazık, mini kazık olarak da sınıflandırılmaktadır. Fore kazık ve mini kazık uygulamaları diğer yöntemlere göre daha yaygın olarak kullanılmaktadır.
MİNİ KAZIKLAR
Mini kazıklar özellikle halihazırda var olan yapıların onarılması, güçlendirilmesi, zemin ıslahı ve proje yükünün, taşıma kapasitesi yüksek zeminlere transfer edilmesi için kullanılmaktadır.
FORE KAZIKLAR
Fore kazıklar diğer kazık çeşitlerine nazaran daha ekonomiktir, ve daha yaygın olarak uygulanmaktadır. Fore kazıklar genel olarak yük transferi için kullanılmaktadır.
İSTİNAT DUVARLARI
Günümüzde inşaat maliyetinin düşürülmesi, kullanılabilir alanın arttırılması ve yapının genel dayanımını artırmak için zemin kotunun altında derin ve büyük kazılar yapılmaktadır. Kazı sahasında meydana gelen sökülmelerin ve çökmelerin önlenmesi için ve ayrıca şevin kontrollü bir şekilde yapılabilmesi için istinat duvarlarından faydalanılmaktadır.
KAZIKLI İSTİNAT DUVARLARI
Kazıklı istinat duvarları yönteminde tek seferde kazı alt kotuna ulaşılabildiği için kazı çalışmaları daha hızlı yapılmaktadır, bu nedenle yoğun nüfuslu yerleşim alanlarında, kayma riski fazla olan zeminlerde ve acil işlerde bu metod çok yaygın olarak uygulanmaktadır.
DİAFRAM DUVARLARI
Diafram duvarları, rijit ve geçirimsiz istinat duvar uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Yüzey kazısında kullanılan araçlardaki teknolojik gelişmeler ile bu yöntem daha yaygın olarak kullanılmaktadır.
ZEMİN ÇİVİLİ İSTİNAT DUVARI
Zemin çivili istinat duvarları geleneksel yöntemlere nazaran daha ekonomik ve çekici bir yöntemdir. Çünkü, şev yüzeyinin düzensiz şekilde olması, şevin yapılara çok yakın olması, şev üzerinde bulunan yapıların ve doğal bitki örtüsünün korunmak istenmesi, şevde eğim kontrolünün imkansız olması ve zemin özelliklerinin kazıya uygun olmaması gibi nedenler zemin çivisi uygulamalarını vazgeçilmez yapmıştır.
KUYU PERDELERİ
Derin kazılarda tahkimat (iksa) sistemi olarak Türkiye'de yaygın olarak kuyu perdelerinden faydalanılmaktadır. Kuyu perdeli sistemler; genel olarak istinat duvar imalatına uygun olmayan ve kazıklı tahkimat sistemlerinin pahalı olduğu zeminlerde uygulanmaktadır.
KESON KUYU
Keson kuyuların en belirgin ayırt edici özelliği; zemin özelliğine ve kazı derinliğine bağlı olarak perde genişiliğinin değişmesidir. Bu özelliği nedeniyle keson kuyular değişen zemin koşullarına tam uyumluluk ilkesi ile imal edilir.
PERDE KUYU
Perde kuyuları uygulamada keson kuyulara benzer, fakat kademesiz olarak imal edilir. Perde duvarların genelde bir bütün olarak çalışması istenilmektedir.
ANKRAJ
Ankrajlar, zeminde meydana gelen yanal basıncı karşılar, uygulama yüzeyini kayma kamasının arkasında bulunan tabakalara bağlar ve derin kazılar esnasında görülen cantiliver (uç deplasman) davranışını engeller. Ankrajlı sistemlerde uygulanan öngerme işlemi ile ankrajlı sistemlerde deformasyon minimum seviyelerde meydana gelir, böylece yakın tabakalarda meydana gelebilecek kaymaları önler. Ankrajlı istinat duvarlarının imalatları genelde şu sıra izlenerek yapılır; betonarme ana-taşıyıcı plaka, kuşak kirişi ve ankraj sisteminin yerleştirilmesi.
ZEMİN ÇİVİSİ
Zemin çivisi genel olarak betonarme yüzeyin kayma kamasının arkasında bulunan sağlam (proje yükünü taşıyabilen) zemine tutturulması için kullanılır. Zemin çivili sistemler; çok küçük deplasmanlara müsaade eden iksa sistemleridir. Çünkü öngerilmesiz zemin çivileri genel olarak lineer-elastik davranışa bağlı olarak deplasman-yük ilişkisine sahiptir.
ZEMİN ISLAHI
Zemin ıslah yöntemleri genel olarak zeminin taşıma kapasitesini arttırmak için kullanılır. Zemin ıslah metodları, enjeksiyon, jet grout, mini kazık, taş kolon, dinamik ve statik sıkıştırma kullanılmaktadır.
ENJEKSİYON
Enjeksiyon, granular zeminlerde zeminin taşıma kapasitesinin arttırılması ve su yalıtımı sağlanması amacıyla uygulanmaktadır. Zemin içerisine betonit çimento karışımı, çimento şerbeti veya kimyasal çözeltilerin enjeksiyon edilmesi ile uygulanır.
JET GROUTING
Jet Grouting uygulamalarındaki son teknolojik gelişmeler, zemin iyileştirme yöntemleri arasında Jet Grout'un en çok kullanılan yöntem olmasını sağlamıştır. Yüksek basınçlı su ve/veya sıkıştırılmış hava yardımıyla açılan boşluğa aynı anda çimento hracının enjekte edilmesi ile uygulanır. Jet Grouting yöntemi, siltli, kumlu, çakıllı zaminlerde yapı yüklerinin transferi, su yalıtımı ve zemin kaymalarını engellemek amacıyla uygulanmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder